Museum Kurhaus / Kleef

Ewald Mataré Verzameling


De verbouwing van het Friedrich-Wilhelm-Bad / Atelier Joseph Beuys

Het Museum Kurhaus Kleef is gehuisvest in het vroegere kurhauscomplex van „Bad Cleve“. Het bestaat uit drie elementen die in twee bouwfasen gebouwd werden. 1845/46 ontstond het zogenaamde Friedrich-Wilhelm-Bad als het eerste representatieve kurhaus van de stad Kleef. In 1872/73 werd het uitgebreid met een ruim opgezette wandelhal en een badhotel. De verbouwing tot museum vond plaats in de jaren 1992- 1996 naar een ontwerp van prof. Walter Nikkels, Dordrecht, in samenwerking met Heinz Wrede, Goch. Bij de opening van het museum in 1997 konden slechts twee elementen van het kurhauscomplex voor museale doeleinden gebruikt worden: het badhotel en de wandelhal. Het Friedrich-Wilhelm-Bad was nog in gebruik als stedelijk archief en kon daarom slechts provisorisch en voor een gedeelte bij het museum getrokken worden.

Na de verhuizing van het stedelijk archief, eind 2006, ontstond de mogelijkheid ook dit deel van het gebouw museaal te gebruiken. Het ontwerp was wederom in handen van de Nederlandse typograaf en ontwerper prof. Walter Nikkels, deze keer in samenwerking met Dieter Willinek en Ingrid van Hüllen, Aken. De verbouwing werd begeleid door de langjarige directeur en huidige senior curator van het Kleefse museum, drs. Guido de Werd.

De verbouwing begon met het gereedmaken van de bouwplaats in december 2009 en wordt in de zomer van 2012 afgesloten. Hiermee is de verandering van het oude Kleefse kurhaus in een museum, dat aan de eisen van de tijd beantwoord, voltooid en de stad krijgt het belangrijkste architectonische gebouw uit de bloeitijd van „Bad Cleve“ in het midden van de 19e eeuw terug.

In het centrum van dit concept staat de restauratie van het atelier van Joseph Beuys, dat op een bijzondere manier aan de grootste zoon van de stad herinnert. Aan de achterzijde van het Friedrich-Wilhelm-Bad is een spectaculaire nieuwe ruimte ontstaan, die het oude met het nieuwe gedeelte van het museum verbindt. Deze ruimte is acht meter hoog en en biedt met zijn bovenlicht de ideale voorwaarden voor de presentatie van de collectie middeleeuwse sculpturen. De zaal draagt de naam van de eerste mecenas der kunsten in Kleef: „Katharina van Kleef-Zaal“. Andere belangrijke elementen van het concept in het Friedrich-Wilhelm-Bad zijn de nieuwe presentatiemogelijkheden voor de collectie oude meesters en de kunstnijverheid resp. de kleine beelden. In het totaal krijgt het Museum Kurhaus Kleef er ca. 700 m² bij, waarmee de tentoonstellingoppervlak met een derde vergroot wordt.

Restauratie, verbouwing en uitbreiding van het Friedrich-Wilhelm-Bad is in alle details in overleg met monumentenzorg gebeurd. Van belang was hierbij niet alleen het bewaren van de soms goed bewaard gebleven originele onderdelen uit de 19e eeuw maar ook een overtuigende reconstructie van de twee-armige trap die oorspronkelijk de ruime foyer op de begane grond met de elegante kuurzalen op de eerste verdieping verbond. Deze trap was in de jaren twintig in het kader van verbouwingen verwijderd.

De verbouwing van het Friedrich-Wilhelm-Bad / Atelier Joseph Beuys wordt ondersteund door:

Der Ministerpräsident des Landes NRW

www.nrw.de

Freundeskreis Museum Kurhaus und Koekkoek-Haus Kleve e.V.
www.freunde-klever-museen.de

Landschaftsverband Rheinland
www.lvr.de

roda GmbH – Lichtdurchlässige Überdachungen
www.roda.net

terug

Het Friedrich-Wilhelm-Bad, een deel van het Museum Kurhaus Kleef, waarin Joseph Beuys van 1957 tot 1964 een studio had
-> Deze pagina afdrukken